Zakaj sem izbral Laško? Ni posebnega razloga, preprosto še nikoli nisem bil tam, pa tudi ni daleč - le 3 km peš do Dobove in 63 km z vlakom. Poleg tega je Laško lepo in zanimivo mesto, na postajah pa ni čakanja, ali se bo tovorni vlak usmilil, ker vozijo po tekočem traku.
Rad bi omenil, da sem na srečo naletel na nekaj popusta SŽ in namesto pričakovanih 13,1 evra me je potovanje skupaj stalo le 6,7 evra. Iz nekega razloga sem moral kupiti ločene vozovnice iz Dobove do Zidanega Mosta in iz Zidanega Mosta do Laškega in obratno, torej za vsak vlak posebej, ampak to je bila moja najmanjša skrb.
Kot ponavadi, peš od doma do Dobove:

Postaja je običajno živahna:

Stadler SŽ 313-015 je prispel iz Ljubljane in se takoj vrača. Peljal me bo do Zidanega Mosta:

Moram priznati, da občudujem prometno osebje na postaji Zidani Most zaradi načina, kako upravljajo promet. Na samo treh tirih jim uspe razvozlati vozel potniških vlakov, ki prihajajo in odhajajo v vse tri smeri, skozi to gnečo pa potiskajo tudi tovorne vlake. Tako so na tretji tir, kjer je bil Stadler, ki me je pripeljal iz Dobove, postavili potniški Siemens Desiro iz Maribora, tako da je bilo treba narediti nekaj korakov, da sem prestopil iz enega vlaka na drugega.
In že smo odšli. Po kratki vožnji prispem na cilj.
Postaja
Laško je postaja na progi D30 Zidani Most - Šentilj - Državna meja, na kilometrski poziciji 526+552. Od sosednje postaje Rimske Toplice je oddaljena 7 km v smeri proti Zidanemu Mostu, od postaje Celje pa 10 km v smeri proti Šentilju. Najvišja dovoljena hitrost za vlake z nagibno tehnologijo je 90 km/h, za ostale vlake pa 80 km/h.

Postaja Laško me je fascinirala s svojim videzom, opremo in predvsem urejenostjo. Na peronih ali v notranjosti nisem videl niti enega madeža, niti enega samega papirja, niti ene same packe. Niti ene same črte na stenah in stebrih, kaj šele grafitov in drugih čačk. Tudi na dvigalih, ki za razliko od HŽ-jevih delujejo, tega nisem videl. In tudi Slovenci imajo težave z grafitarji. Skratka, stopil sem v drug svet, v tisto, kar sem pričakoval od svoje države, ko sem bil še naiven.
Pogled na drugo ploščad:

Pri nas bi bilo vse to po dveh ali treh dneh lisasto, poleg vseh mogočih oblakov in mehurčkov pa bi se pojavile tudi kakšne svastike, zvite črke ''U'' in krvoločna sporočila: