Vozni red 2025/26
Re: Vozni red 2025/26
Samo razmišljam. Novi jutranji RJ, če bo res vozil iz Ljubljane preko Beljaka po novi progi proti Dunaju, bi lahko bil (pogojno) konkurenčen tudi letalom. Če bi vozil predvidoma pet ur bi bilo potovanje z vsemi letalskimi postopki cca. 2x daljše od letala. Prednost bo v tem, da te vlak pelje iz centra v center. Pametno ministrstvo majhne države kot je Slovenija bi moralo aktivno lobirati, da bi bil vlak podaljšan do dunajskega letališča in za to nuditi subvencijo za letalsko povezljivost. Kolikor vem, je tudi Dunaj eno izmed letališč, za katere se neuspešno trudimo za letalsko povezavo.
Dunaj-letalisce mislim da furajo vlaki na 10 minut, tako da tudi ni tak problem če prides samo do dunaja pa tam prestopiš
Ne, mislil sem, da če bi OBB prišel s ponudbo Alrail in direktnim vlakom do dunajskega letališča, bi lahko država dala tudi subvencije za letalsko povezljivost. Saj je praktično vse isto, le povezovalni let gre po tirih.
Marsikateri RJ konča na letališču Dunaj in vozi celo s številko leta Austrian Airlines od Linza oz. Gradca do dunajskega letališča. Tako da ideja @trocken res ni slaba. Še posebej, ker bodo za nadomeščanje "letov" od Gradca do Dunaja zdaj bolj primerni RJX vlaki z manj postanki, kot taktni RJ. Tako da bi bilo smiselno, da bi RJX vlaki iz smeri Italije (in Slovenije?) končali pot na letališču. Tisti iz Koroške za Češko pač to ne morejo, prav tako tudi ne Croatia, ki ima na Dunaju prekratek obračalni čas.
- theslodriver
- Kurjač

- Kraj: Selnica ob Dravi
OBB bo v torek 16.9. predstavil svoj vozni red za naslednje leto. Upajmo na čim več.
https://presse.oebb.at/fahrplan2026
theslodriver
theslodriver
Lp, theslodriver
Še kdo živčen? Danes se bo marsikaj pokazalo, katere od govoric so resnične in katere ne. Ko bi se vsaj vse uresničile, tudi tista z 38/39...theslodriver napisal/-a: ↑12.09.2025, 13:45 OBB bo v torek 16.9. predstavil svoj vozni red za naslednje leto. Upajmo na čim več.
theslodriver

Enourni takt med Gradcem in Mariborom
Pa če prav razumem, namigujejo tudi 2 urni takt IC/EC preko Špija in Jesenic
Pošteno povedano ni bilo vse skupaj nič konkretnega, samo ponavljanje stvari oz. potrditev za širšo javnost nečesa, kar ljubitelji že vemo. Ter odpiranje novih vprašanj. Na koncu se poslušalcu zdi, da je po tej tiskovki več vprašanj kot odgovorov.
Urni takt Dunaj - Beljak, je to res urni ali se dopolnjuje v urni z vlaki Beljak Salzburg? Novo je morda to, da je potrjen "ekspresni" urni takt Dunaj - Gradec, v katerem naj bi vozili tudi EC vlaki Emona, Croatia in Porta Moravica. Torej polurni takt med Dunajem in Gradcem. Vsaki dve uri RJX naprej do Beljaka, sem spadajo vsi "Italijani" in vsi "Čehi". Morda tudi Ljubljana? O tem ničesar. Prav tako nič o tam, ali bo Croatia do Dunaja ali ne, ter nič o novi Mimari.
Tisto drugo zagotovo ni, kvečjemu dvourni takt Ljubljana - Beljak. Kot sem napisal, niti glede Croatie še ni uradno potrjeno, da gre do Dunaja. Isto tisti skrivnostni EC 214/115, ki naj bi šel direktno do Nemčije ("nova Mimara"). In seveda "RJX?" 38/39. To še vse visi v zraku. Pa še o enem IC je Miro zadnjič pisal, verjetno kakšna veza na Savo?
Urni takt Dunaj - Beljak, je to res urni ali se dopolnjuje v urni z vlaki Beljak Salzburg? Novo je morda to, da je potrjen "ekspresni" urni takt Dunaj - Gradec, v katerem naj bi vozili tudi EC vlaki Emona, Croatia in Porta Moravica. Torej polurni takt med Dunajem in Gradcem. Vsaki dve uri RJX naprej do Beljaka, sem spadajo vsi "Italijani" in vsi "Čehi". Morda tudi Ljubljana? O tem ničesar. Prav tako nič o tam, ali bo Croatia do Dunaja ali ne, ter nič o novi Mimari.
Enourni takt Gradec - Maribor s podaljški je že dolgo znan. Sem spadajo tudi Emona, Croatia in Drava.
Tisto drugo zagotovo ni, kvečjemu dvourni takt Ljubljana - Beljak. Kot sem napisal, niti glede Croatie še ni uradno potrjeno, da gre do Dunaja. Isto tisti skrivnostni EC 214/115, ki naj bi šel direktno do Nemčije ("nova Mimara"). In seveda "RJX?" 38/39. To še vse visi v zraku. Pa še o enem IC je Miro zadnjič pisal, verjetno kakšna veza na Savo?
RJX, če bo, bo šele s poletjem. Vsaj tako je priletela novica. Beljak pa dvourni takt, pa ne bi bilo več kot lokalc.
Čisto res je kar je napisal @TGV Lyria.
Dejansko samo neki osnovni podatki in številke za širšo javnost in medije. Za nas ljubitelje pa samo potrditev dejstev, ki smo jih že skoraj vedeli.
Sem upal da bodo vsaj čisto malo razložili kako bo funkcioniralo vse skupaj. Tudi ko berem zapise in gledam zemljevide linij se mi poraja kar nekaj nejasnosti in vprašanj, na katere pa odgovora (še) ni.
Bo treba počakati december ali pa vsaj kakšen namig od znotraj, da zvemo še kaj uporabnega.
Dejansko samo neki osnovni podatki in številke za širšo javnost in medije. Za nas ljubitelje pa samo potrditev dejstev, ki smo jih že skoraj vedeli.
Sem upal da bodo vsaj čisto malo razložili kako bo funkcioniralo vse skupaj. Tudi ko berem zapise in gledam zemljevide linij se mi poraja kar nekaj nejasnosti in vprašanj, na katere pa odgovora (še) ni.
Bo treba počakati december ali pa vsaj kakšen namig od znotraj, da zvemo še kaj uporabnega.
Tisti, ki pravijo, da je nemogoče, naj se umaknejo tistim, ki delajo, kar je nemogoče.
6. oktobra se odprejo rezervacije. Torej bo kmalu jasno.
In kaj bo do takrat v trasi dosedanjega 318/319?
Dvourni takt za Beljak gor ali dol, glavni problem je, da se premnogokrat ne dobi zveze za nadaljnje potovanje. časa ze prestop v Beljaku je običajno premalo in tako sva s kolegom v petek izgubila celo uro čakajoč na naslednji S1 za Celovec..... Kar pa sploh ni čudno, saj je po poletni zapori na Gorenjski progi med Šk. Loko in Kranjem silovita hitrost kakšnih 50 km/h... Nič ne pomaga, če vlak prispe v Ljubljano točno po voznem redu ob 7:19, ko pa že v Ljubljani naredi 5 min. zamude, etc..., dokler je ne naredi še s postankom na koncu tunela pred Podrožco.... Čas bi že bil, da se naredi primerne vozne rede, s prihodom v Beljak nekaj več kot nekaj minut pred odhodom povezave....
- RitterVonGhega
- Strojevodja I

- Kraj: Maribor
- Kontakt:
IC Sava: bo vozi iz Vinkovci za Ljubljane in Vinkovci , ne več v Beljak ( novi drugi sestave za nove vozni red)TGV Lyria napisal/-a: ↑16.09.2025, 13:28 Pošteno povedano ni bilo vse skupaj nič konkretnega, samo ponavljanje stvari oz. potrditev za širšo javnost nečesa, kar ljubitelji že vemo. Ter odpiranje novih vprašanj. Na koncu se poslušalcu zdi, da je po tej tiskovki več vprašanj kot odgovorov.
Enourni takt Gradec - Maribor s podaljški je že dolgo znan. Sem spadajo tudi Emona, Croatia in Drava.
www.eurocitycard.blogspot.com novice in galerija..... :))
Vsaj 10min zgodnejši prihod v Beljak iz Slo nebi nikomur škodil, rešil pa bi veliko težav.Ljubitelj napisal/-a: ↑16.09.2025, 16:28 Dvourni takt za Beljak gor ali dol, glavni problem je, da se premnogokrat ne dobi zveze za nadaljnje potovanje. časa ze prestop v Beljaku je običajno premalo in tako sva s kolegom v petek izgubila celo uro čakajoč na naslednji S1 za Celovec..... Kar pa sploh ni čudno, saj je po poletni zapori na Gorenjski progi med Šk. Loko in Kranjem silovita hitrost kakšnih 50 km/h... Nič ne pomaga, če vlak prispe v Ljubljano točno po voznem redu ob 7:19, ko pa že v Ljubljani naredi 5 min. zamude, etc..., dokler je ne naredi še s postankom na koncu tunela pred Podrožco.... Čas bi že bil, da se naredi primerne vozne rede, s prihodom v Beljak nekaj več kot nekaj minut pred odhodom povezave....
Da ne govorim kakšen kaos je poleti na postaji v Beljaku ko iz Slo zamudi 510 do konca poln turistov, ki nadaljujejo vožnjo proti Salzburgu/Dunaju in je resnično zmeda na blagajni, ker imajo vsi kupljene vozovnice za naprej, pa tek sem ter tja ... skratka kaos.
Skoraj nihče ne bi imel težave čakati na postaji nekaj več, v kolikor bi bil vlak točen, ampak če pa bi bil zamujen bi ravno tiste minute veliko rešile.
Tisti, ki pravijo, da je nemogoče, naj se umaknejo tistim, ki delajo, kar je nemogoče.
Ja enako kot danes? V tem času bodo pa že na SŽ spisali pravilnik o rinjenju. Če so doprege vsakdanjost....
jaka.bc napisal/-a: ↑
Sem upal da bodo vsaj čisto malo razložili kako bo funkcioniralo vse skupaj. Tudi ko berem zapise in gledam zemljevide linij se mi poraja kar nekaj nejasnosti in vprašanj, na katere pa odgovora (še) ni..
Kaj dejansko te pa muči na spodnjih slikah? Ali te mučijo zgolj vlaki za Nemčijo? Zanimivo je, da niso vnesli Beograd, čeprav Srbi pravijo da bi bila dva madžara iz Dunaja podaljšana v Beograd.