Zakaj sem izbral Litijo? Brez posebnega razloga, sem na internetu slučajno opazil, da se geometrijsko središče Slovenije, skrajšano GEOSS, nahaja v občini Litija. Je središče države, če si ga predstavljamo kot geometrijsko figuro. Geografske koordinate GEOSS so 46°07′11.8″N 14°48′55.2″E na območju Spodnje Slivne pri Vačah v občini Litija. Torej, gremo v Litijo, tam še nikoli nisem bil, in ni daleč - približno 110 km od Zagreba.
Poleg tega je Litija lepo in zanimivo mesto, vlaki na postaji pa vozijo kot po tekočem traku.
Geometrijsko središče na zemljevidu Slovenije ...

... in v storitvi Google Earth:

Da sem prišel na vlak številka 7700, ne da bi šel peš do Dobove, sem moral voziti nazaj, torej proti Zagrebu. Razmišljal sem, da bi ga srečal v Zaprešiću, a je problem, da je ob sobotah redek vozni red primestnih vlakov. Edini vlak, ki mi je ustrezal, je bil 8029, v Zagreb pa pride uro in pol pred odhodom 7700. Nisem videl smisla v tako dolgem visenju po Zaprešiću in sem se odločil podaljšati do Zagreba. Po nakupu prevozne karte sem se nameraval sprehoditi skozi Botanični vrt, kjer bi krajšal čas s sprehajanjem po prijetni okolici, vendar mi je bilo neumno zapraviti 2 evra za karto za nekaj več kot pol ure hoje, zato sem se odločil za kavico.
Torej, vozovnica je v mojem žepu. Bodite pozorni na začetno postajo, Savski Marof (kjer se vlak 7700 sploh ne ustavi). To je posledica dejstva, da kot upokojenec uživam pravico do brezplačnega potovanja po omrežju HŽ, Savski Marof pa je zadnja postaja pred državno mejo:

Šel sem na peron, da bi srečal Stadlerja iz Ljubljane. Verjeli ali ne, prispel je štiri minute PREJ:

Vlak je bil spodobno napolnjen z nekaj ducati potnikov. Bil je potujoči Babilon, s tujimi jeziki, ki so jih govorili od Evrope do Azije:

Čeprav sem se že peljal s Stadlerjem Slovenskih železnic, me je znova fascinirala lahkotnost in relativna tišina, s katero vlak drsi po tirih, sedeži pa so dovolj udobni za daljša potovanja. Notranjost je ustrezna najvišjim standardom sodobnega potniškega prometa. Od zagrebške zahodne postaje do Dobove smo drseli s 100 km/h in vlak se ni nikjer upočasnil.
V Dobovi smo zaradi poostrjenega mejnega nadzora nabrali nekaj minut zamude pri odhodu. V nekem trenutku sta se poleg mene pojavila dva uniformirana policista in eden od njiju je avtoritativno zahteval: - Dokumenti, potni list. - S slovenskimi policisti imam res srečo, vedno me ciljajo, verjetno zato ker sem temnejše polti in zato sumljiv da sem potencialni priseljenec, če ne že terorist. Vzel sem osebno izkaznico in rekel: - Tukaj je potni list od soseda na drugi strani Sotle. - Moški me je pogledal in nadaljeval.
Skozi Slovenijo ima 7700 kategorijo lokalnega potniškega vlaka in se ustavlja na vseh postajah in postajališčih. Škoda, ker se potovalni čas nepotrebno podaljšuje. Po mojem mnenju bi se lahko ustavil v Dobovi, Brežicah, Krškem, Sevnici, Zidanem Mostu, Trbovljah, Litiji in nikjer drugje do Ljubljane. Tako sem prevozil 28 km s hitrim vlakom in 82 km s potniškim vlakom. Zanimivo potovanje ...
Z nekajminutno zamudo sem tukaj na cilju:

Že vidim, da bo nekaj zame: