sraka1 napisal/-a: ↑24.10.2025, 11:19
Najlepši scenarij bi bil, da vseeno dobimo edine vagone, ki še kaj veljajo, in sicer Siemens Viaggio. Sicer pa, še vedno ne razumem kaj mučkajo tako dolgo - morda se je zataknilo pri kaki bančni garanciji, glede na finančno stanje Magyar Vagona? Ne vem sicer kako bi denar lahko bil problem, če so še nedolgo nazaj dali prevzemno ponudbo za Talgo...
Nikakor nimam ničesar proti Viaggiu, ampak govoriti o njem kot o
edinih vagonih, ki še nekaj veljajo, je pa malo mimo no...
Poleg tega pri naročilu samo 20 vagonov nekako ne morem prebaviti tega, da bi dobili 5 fiksno spetih garnitur. Vem, da bosta zdaj družno z @Re 4/4 šla nad mene, ampak že od štarta mi je ta možnost (tudi v razpisu) povsem zgrešena za naše miniaturno naročilo. Čeprav je bila glede na razpisne pogoje to zagotovo prva želja PP, saj je bilo pol razpisa prepisanega iz tehničnih podatkov za ČD Interjet z enim vagonom manj.
Še eno veliko prednost ima tale Magyar Vagon ponudba, in sicer je razpis predvideval 2 garnituri z bistrojem in 3 brez, njihova ponudba pa 5 Combo vagonov z bistrojem. Torej bi po tej ponudbi dobili več "jedilnih" vagonov in večje možnosti za gastronomsko ponudbo. Seveda je nujno tudi, da PP najde izvajalca zanjo, ampak to je že druga zgodba.
Velika pomanjkljivost tvojega scenarija je tudi to, da bi morali ponavljati razpis. Siemens se na tega sploh ni prijavil. Ponovljen razpis, bo sploh kakšen ponudnik na njem, če Magyar Vagon ne bi sodeloval? Težko bi potem nove vagone dobili pred 2030, da pa bi še do takrat vozili mazo-Bl vagoni v mednarodnem prometu, bi pa bila svojevrstna sramota. Čas pač tukaj ni zaveznik SŽ. Najboljši scenarij je še vedno, da se čimprej najde rešitev in podpišejo pogodbo z Madžari.
Pa še enkrat "disclaimer". Viaggio je top zadeva, Interjet mi je bil izjemno všeč, ko sem ga preizkusil. Za potnika definitivno super. Ampak če imamo možnost vzeti posamične vagone pri samo 20 kosih, bi raje videl to. Nekaj povsem drugega bi bilo, če bi naročali 300 kosov kot Poljaki...