pa takoj dvigneš ceno ene garniture za več kot milijon na račun scmtTGV Lyria napisal/-a: ↑31.10.2025, 8:04Natanko trije taki vlaki obstajajo: Emona, Citadella in Sava. Slednja bo zdaj preusmerjena v Reko. Seveda pri nobenem ni potrebe po 6-10 vagonih, pač pa po 4-6. Več kot toliko pa z 20 novimi vagoni (oz. 5 fiksno spetimi sestavami po 4 vagone) ter 12 ki so že v prometu, niti ne moreš voziti. To je tisti skrajni minimum, ki ga pač moramo imeti, če se hočemo iti nek resen mednarodni promet.
Brez skrbi, noben vlak ne bo šel z garniture nazaj na klasiko, tvoja skrb glede voznih časov je odveč. Razen obeh vlakov za Reko, ampak v tisti smeri se ne naredi neka bistvena razlika v voznem času.
Italija pa bi lahko prišla z novimi IC garniturami, kot je rekel @Re 4/4. Vzameš Coradio Stream, kot jo itak tudi oni zdaj kupujejo za IC promet, daš notri oba signalna sistema, kot jih imajo nove Coradie za Južno Tirolsko, pa imaš. Dodatne večsistemske garniture so itak naslednji projekt po vagonih.
Novi potniški vagoni
Re: Novi potniški vagoni
Mogoče bi se izšlo, če bi za uvedbo čezmejnega prometa dobili evropska sredstva. Vsaj za garniture.
Eh sej bi se šlo zgolj za 20 novih garnitur. Vgradnja SCMT že na začetku je cenejša, kot naknadna, še posebej če razpis prirediš že znanim zadevam. Lahko pa jih opremiš recimo le pet. Ampak teh 20 tako ali tako ni predvideno kot zamenjava za katero od obstoječih EMG (če odmislim Pendolinota) , zato je potreben bolj tehten premislek kaj in kako bodo opremljene. Ampak o tem potem, ko se bo pokazala kakšna je praksa in kakšni bodo dogovori v soseščni. Najprej vagoni da pridejo do številke 50 kosov.
- RitterVonGhega
- Strojevodja I

- Kraj: Maribor
- Kontakt:
SŽ PP je nakupi 20vagon je premalo, boljše 40vagon in cena 115mio € in brez ddv .
lp
lp
www.eurocitycard.blogspot.com novice in galerija..... :))
Kar relativno visoka cena gede na to da ne gre za brand-name proizvajalca. Še posebej prvotno prijavljena cena. Ampak OK, ni pa tudi čisto pretirano.
Ja hvalabogu končno. Sem že cvikal, da iz tega res ne bo nič. Zanimivo, odločba je bila spisana že 22.9. (preden se je razvedelo za težave MAVAG-a), objavljena pa šele danes.610-101 napisal/-a: ↑11.12.2025, 14:19 https://www.enarocanje.si/#/pregled-odlocitev/171572
Odločitev je padla![]()
Upam, da to pomeni skorajšnji podpis pogodbe, in da bomo končno videli, kaj so nam Madžari pripravili.
Cena je absurdna za madžarske vagone. Morala bi biti vsaj polovico, če ne tričetrt cenejša.
Za primerjavo - novi NightJet vagoni so stali manj na vagon kot tile (cca. 3,1 milijona evrov, ti pa so 3,5 milijona), ComfortJet vagoni pa kar 20% manj (cca. 2,83 milijona evrov na vagon). Vira: https://www.euronews.com/travel/2023/10 ... etherlands https://www.railtarget.eu/passenger/sie ... -5576.html
Za madžarsko robo bomo torej plačali več kot za kvalitetno nemške oz. češke vagone proizvajalca Siemens/Škoda. Narobe svet.
Za primerjavo - novi NightJet vagoni so stali manj na vagon kot tile (cca. 3,1 milijona evrov, ti pa so 3,5 milijona), ComfortJet vagoni pa kar 20% manj (cca. 2,83 milijona evrov na vagon). Vira: https://www.euronews.com/travel/2023/10 ... etherlands https://www.railtarget.eu/passenger/sie ... -5576.html
Za madžarsko robo bomo torej plačali več kot za kvalitetno nemške oz. češke vagone proizvajalca Siemens/Škoda. Narobe svet.
Pa ne moreš dati okvirnih cen iz leta 2021 (Rail Target). Sej tudi za Vectrona so ponudili 5,2 milijona, medtem ko so Traxxa dobil za 4,9 milijona. In ne 200 km/h nima veze, je izgovor, niti ne bo nobenih resnih testov. XLoad so prodajali po popolnoma enaki ceni. Že dolgo se ve, da so marže v železniškem svetu več kot 20 %, če pa ni konkurence pa tudi do 50 %. Potem pa so tukaj še dobavitelji.
Evo Poljski primer:
Na Poljskem je PKP IC pravkar oddal naročilo za 300 + 150 vagonov. Posel je dobil FPS in če se nisem zmotil pri računanju, glede na tečaj zlot/eur, bi bila cena na vagon ob končnem naročilu vseh 450 vagonov, 3 273 031,48 evrov bruto, kar pomeni vkljičen davek. Za naročilo samo 300 vagonov pa približno 3 088 403,67 evrov. Tako malo za primerjavo.
Evo Poljski primer:
Na Poljskem je PKP IC pravkar oddal naročilo za 300 + 150 vagonov. Posel je dobil FPS in če se nisem zmotil pri računanju, glede na tečaj zlot/eur, bi bila cena na vagon ob končnem naročilu vseh 450 vagonov, 3 273 031,48 evrov bruto, kar pomeni vkljičen davek. Za naročilo samo 300 vagonov pa približno 3 088 403,67 evrov. Tako malo za primerjavo.
https://potniski.sz.si/sz-potniski-prom ... lokomotiv/
No, vendarle!
Čeprav sem po pravici upal na kaj več detajlov ob podpisu pogodbe, pa kakšnih vizualizacij notranjosti. Ampak ok, važno da je podpisano.
Izgleda da bodo nadaljevali s sedanjo barvno shemo, pravilno. Me pa begajo zrakotesni prehodi, a bo to tudi zares?
No, vendarle!
Čeprav sem po pravici upal na kaj več detajlov ob podpisu pogodbe, pa kakšnih vizualizacij notranjosti. Ampak ok, važno da je podpisano.
Izgleda da bodo nadaljevali s sedanjo barvno shemo, pravilno. Me pa begajo zrakotesni prehodi, a bo to tudi zares?
Najbol sem se spotaknil ob luči. Lahko bi bolj zgledale kot luči ne pa nek zmazek barve. Mesto in oblika me ne motita.
Pa še hitro vprašanje. Nekaj malega vem o teh zrakotesnih prehodih. Prednost je o tem da ni problemov v tunelih ob višji hitrosti? Če se motim naj me kdo popravi.

Vir: Sž
Lp
nejko077 napisal/-a: ↑15.12.2025, 20:47Najbol sem se spotaknil ob luči. Lahko bi bolj zgledale kot luči ne pa nek zmazek barve. Mesto in oblika me ne motita.
Pa še hitro vprašanje. Nekaj malega vem o teh zrakotesnih prehodih. Prednost je o tem da ni problemov v tunelih ob višji hitrosti? Če se motim naj me kdo popravi.
Vir: Sž
Lp
maš prav, na mojo nesrečo sem imel priložnost se peljati s ICE ki je nekaj slabo tesnil, ušesa so me bolela pri vsakem predoru
Že že, ampak IC+, vsaj kar jih je doslej narejenih, sploh niso zrakotesni vagoni! Čeprav imajo tudi marsikateri PKP (Cegielski) vagoni take prehode, pa prav tako niso zrakotesni, imajo oznako 61 in ne 73.
Ima sploh kateri nespeti sestav (torej ne-Siemensov) take prehode?
Še drug, nekoliko bolj detajlen render iz press kita:

Še drug, nekoliko bolj detajlen render iz press kita:

dokaz:

So jih pa imeli tudi nekateri nemški IC vagoni.