Gomulke, Kanarčki, Fiati... Kasacija ali muzej??

Splošna debata okoli železnice oziroma kar ne paše pod ostale kategorije.
Anzee
Strojevodja I
Strojevodja I

Re: Gomulke, Kanarčki, Fiati... Kasacija ali muzej??

Odgovor Napisal/-a Anzee »

Ta podatek iz strani Policije je dokaj zalosten... v primerjavi z najhitrejsim jutri proti Jesenicam..

Slika

Vem, to (46min) je podatek iz otvoritvene voznje, v rednem prometu pa dobro uro. Pa vseeno...
fotografija | video produkcija | graficno oblikovanje | tisk na majice | http://www.psgt-productions.com :)
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Kraj: Dolenjska

Odgovor Napisal/-a mkx »

Žalostno je tudi to, da je izbrani vlak (EN414) najhitrejši na relaciji Ljubljana-Jesenice.

In ko gledam relacijski vozni red[*] se sprašujem: kje se križata vlaka EN414 in IC39? Glede na vozni red se ne križata niti v Kranju (EN: 22:34, IC: 22:54) niti na Lescah (EN: 22:54, IC: 22:29) ... vmes pa po voznem redu nobeden nima postanka.

[*] https://potniski.sz.si/wp-content/uploa ... junija.pdf
LP, Metod
Anzee
Strojevodja I
Strojevodja I

mkx napisal/-a: 27.07.2026, 8:13 Žalostno je tudi to, da je izbrani vlak (EN414) najhitrejši na relaciji Ljubljana-Jesenice.

In ko gledam relacijski vozni red[*] se sprašujem: kje se križata vlaka EN414 in IC39? Glede na vozni red se ne križata niti v Kranju (EN: 22:34, IC: 22:54) niti na Lescah (EN: 22:54, IC: 22:29) ... vmes pa po voznem redu nobeden nima postanka.
Hm, mogoce v Podnartu, tam je tudi mozno krizanje?

Mi je pa res zanimivo, kako je lahko Gomulka vozila dobro uro do Jesenic, Kiss pa rabi recimo 1h:10 v povprecju. Pa se je potem zgodila sanacija gorenjske proge, cez Sisko vozi 110kmh (davno nazaj ne vem koliko, verjetno 80?), od Radovljice do Zirovnice odseki tudi do 140kmh.. kje se zatakne? S tem da je ze s tem casom vlak delno konkurencen avtomobilu...

ja malo smo offtopic, samo saj nas ni veliko vec..
fotografija | video produkcija | graficno oblikovanje | tisk na majice | http://www.psgt-productions.com :)
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I

Odgovor Napisal/-a mkx »

Se bojim, da progovne hitrosti ne korelirajo dobro z vlakovnimi hitrostmi. Še posebej, če so odseki z visoko progovno hitrostjo relativno kratki, na obeh straneh pa odseki z mnogo nižjo hitrostjo.

Gre za to, da vlak rabi kar spodobno dolgo pot da pospeši npr. z 80km/h do 120km/h ... če sem prav izračunal, je potrebna pot dobrih 300 metrov ob pospešku 1m/s² ... pri tem je 1m/s² v resnici precenjena številka, marsikatera garnitura ima pospeške že pri nižji hitrosti manjše, pri tolikšni hitrosti pa pospešek omejuje razpoložljiva moč. In če sem prav izračunal, ima SŽ 510 (moč 3MW, teža 136t) pri 100km/h največji pospešek malenkost manj kot 0,8m/s² (ob zanemaritvi vsakršnega upora ... zračnega in na kolesih). In ta številka pri 120km/h pade na 0,66m/s².
In potem približno podobne razdalje pred začetkom odseka z nižjo progovno hitrostjo. Če je torej odsek z višjo hitrostjo krajši kot nekaj kilometrov, se v resnici pospeševanje ne izplača (vozni čas se ne skrajša prav dosti), pri tem pa se troši dokaj veliko energije (ki se do neke mere pri zaviranju regenirira ampak vprašanje je ali se cenovno odvzeta/vrnjena energija obračunava enako).
LP, Metod
Anzee
Strojevodja I
Strojevodja I

Ah seveda, pa itak je nasplosno znano da bistveno bolj vpliva Vmin kot pa Vmax na neki relaciji, ce je teh Vmin veliko pa smo tu kjer smo. Ceprav zadnjic ko sem se peljal v Beljak se mi ni zdelo da bi imel veliko pocasnih vozenj (vem sicer za dve, 50kmh pri gradbiscu podhoda v Siski in 30?kmh pri plazu naprej od Kranja, zagotovo pa je se kaksna)...
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I

Odgovor Napisal/-a mkx »

Če se pogovarjamo o Gorenjski progi in o EN414 ... ki nima postanka "za vsakim koruznim steblom" ... je potem pomembno, da je hitrost preko postaj po glavnem prevoznem tiru enaka progovni hitrosti pred in za postajo. Kar na Gorenjski progi morda celo večinoma je res, če pa to ni res, pa to pomeni zmanjševanje hitrosti tudi če vlak nima postanka.
Sicer pa je razdalja od Ljubljane do Jesenic (menda od postajnega poslopja do poslopja) dobrih 63km ... torej je pri voznorednem voznem času 56 minut povprečna hitrost vožnje 68km/h. Z upoštevanjem trajanja postankov (dvakrat po 2 minuti) pa celo 73km/h. Kar niti ni tako slab rezultat glede na to, da so progovne hitrosti tam okoli 100km/h, od Kranja navzgor pa še manj.

Sem pa sedajle iskal progovne hitrosti ... in njnovejši dokument, ki sem ga našel, je "Priloga 2F" iz programa omrežja za leto 2024. Njeh.
LP, Metod
Ljubitelj
Strojevodja I
Strojevodja I

Odgovor Napisal/-a Ljubitelj »

Električni FLIRT (SŽ 510):
Povprečni pospešek med 0 in 100 km/h znaša približno 0,95 m/s² do 1,05 m/s².
Čas pospeševanja: Vlak doseže hitrost 100 km/h v približno 26 do 29 sekundah.
Dinamika: Do hitrosti okoli 47 km/h vlak vzdržuje maksimalno vlečno sila (200 kN) s pospeškom 1,3 m/s², nato pa krivulja moči (3000 kW) narekuje postopno padanje pospeška

Podatki so iz https://www.miniaturna-zeleznica.eu/SZ_ ... .09.24.pdf, tako, da je za naše razmere 1 m/s2 kar dobra ocena. In kakšem mesec nazaj sem opazoval strojevodjo, kako je od Lesc zmanjševal zamudo (do Šentvida 3 minute kljub 2 počasnima vožnjama), zaviral in popeševal je tako, da se ni dalo stati, ne da bi se držal, zaviral pa je recimo kakšnih 100 m pred začetkom počasne vožnje.... Podobno neke vrste rallyju.
Odgovori