Medpostajna odvisnost - Fremo

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
Odgovori
Uporabniški avatar
andrazspan
Strojevodja I
Strojevodja I
Kraj: Rimske Toplice
Kontakt:

Medpostajna odvisnost - Fremo

Odgovor Napisal/-a andrazspan »

Za varnejšo vožnjo vlakov po modulnih maketah sem se lotil izdelave signalno varnostne naprave z medpostajno odvisnostjo.

SVN je sestavljena iz treh "postavljalnih" miz, na katerih je signalizirana trenutno izbrana smer vožnje in prostost oziroma zasedenost odseka.
"Prometnik" lahko z pritiskom na tipko zamenja smer vožnje in zasede ali sprosti odsek. SVN deluje, kolikor je možno, kot dejanska MO. Katera koli postaja lahko poda zahtevo za spremembo smeri vožnje, druga postaja pa mora to potrditi. Odsek lahko zasede le postaja z privolitvijo smeri vožnje "iz postaje", sprosti pa ga lahko le sosednja postaja.

SVN so izdelane z mikrokrmilnikom NodeMcu ESP8266, med sabo pa komunicirajo brezžično preko sistema "ESP-NOW". Za delovanje potrebujejo samo napajanje preko polnilca za telefon. Tokrat sem za izdelavo programa prvič uporabil UI, kjer pa se je izkazalo, da je vseeno potrebno nekaj znanja programiranja, da projekt pravilno deluje.

Po testiranju sem izdelal in natisnil dizajn postavljalne mize
Slika

Vgraditi je bilo potrebno LED sijalke in tipkala
Slika

Ter jih povezati na krmilnik
Slika

Sledil je preizkus delovanja in izdelava ohišja
Slika

Slika

SVN vmesne postaje
Slika

Končni izdelek
Slika
kvak
Strojevodja I
Strojevodja I

Re: Medpostajna odvisnost - Fremo

Odgovor Napisal/-a kvak »

super..bo to za 1 ali več tirno progo
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Kraj: Dolenjska

Odgovor Napisal/-a mkx »

kvak napisal/-a: 01.09.2026, 7:58 super..bo to za 1 ali več tirno progo
Mojih 5 dek zenfa: če je proga dvotirna in je smer vožnje fiksirana (npr. vedno po levem tiru), potem takele medpostajne odvisnosti ni potrebno narediti. Oz. je dovolj detekcija zasedenosti medpostajnega odseka, vlaku odobri pot med postajama "prometnik" na postaji, od koder vlak odhaja.
Prikazana medpostajna odvisnost je potrebna samo pri enotirnih progah, ko je pomembna tudi smer vožnje naslednjega vlaka.
LP, Metod
Uporabniški avatar
andrazspan
Strojevodja I
Strojevodja I
Kraj: Rimske Toplice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a andrazspan »

Primarni namen uporabe je med enotirnimi postajami, da se zmanjša možnost napak v komunikaciji in posledično zmanjša možnost čelnih srečanj. Teoretično pa je možna uporaba tudi na dvotirnih progah, vendar se to do sedaj na srečanjih ni izkazalo kot problem, ker imamo fiksno določeno smer vožnje (nimamo obojestranskega prometa).

Sistem bo prvič poskusno v uporabi na srečanju v Jurkloštru 12. in 13. septembra, vabljeni na ogled.
Slika
Odgovori