O: 876100
Igor, pozdravljen,
jaz sem pregledoval fotografije in razglednice v ZAL-u (Zgodovinski arhiv Ljubljana) v "predkoronskem letu".
Na ključek sem si prenesel vse fotografije tramvaja in tudi letalske posnetke. Vendar teh fotografij nisem dajal na forume, ker ni dovoljeno brez soglasja arhiva.
No, sedaj je na ta način preko wikipedije možno
Zanimivo je, da avtor članka ni zapisal leto nastanka fotografij.
Je pa dosti logično, da so nastale leta 1933, saj so bile za tiste čase velika novost.
Aerofotografija v letih pred 1933 je bila na Slovenskem ubožica. Piloti so "slikarili" do takrat z ubogimi fotoaparati.
Leta 1933 pa je Kraljevi aeroklub Ljubljana kupil novo kamero za letalska snemanja.
Na žalost ne obstaja nobena monografija tega Aerokluba, ker so bili menda člani med seboj skregani in se ne ve točno, kje se nahaja arhiv (tudi fotk). Mislim da bi morala arhivska stroka poiskati in zaščititi ta arhiv pred izgubo.
Izgleda, da so sedaj prišli na plano v tem društvu pozitivno misleči in so dali na svojo spletno stran vabilo za zbiranje podatkov za monografijo:
Aeroklub Ljubljana je eden od najstarejših slovenskih aeroklubov. Letalski navdušenci so se v Ljubljani združili v aeroklub že v obdobju med obema svetovnima vojnama. Druga svetovna vojna je začasno prekinila njihovo aktivno in vsestransko delovanje, takoj po končani vojni pa je zanimanje za letalstvo spet močno zaživelo. Na ljubljanskem območju je nastalo kar nekaj klubov, ki so se kmalu združili v enoten aeroklub. Aeroklub Ljubljana je doživel boljše in slabše čase, a ljubezen do letenja je premagala še tako velike ovire. Danes klub šteje 82 let in več kot 150 članov – in prav vsak od nas ima svojo zgodbo in svoje spomine. Čas je, da jih zberemo skupaj in zapišemo. Soustvarjali smo zgodovino, zdaj pa vas vabimo, da sooblikujemo tudi knjigo – monografijo Aerokluba Ljubljana. Vaši spomini, pričevanja, zgodbe, dejstva, številke, fotografije – vse je dobrodošlo. Zložili jih bomo skupaj in iztrgali pozabi.
V prihodnosti bomo vse vas, člane kluba, za potrebe knjige prosili za fotografijo in kratko predstavitev. Že zdaj pa vas vabimo, da nam vse koristne in uporabne informacije ali kakršne koli materiale posredujete na:
acmg@siol.net
Aeroklub Ljubljana, Kolezijska 7, 1000 Ljubljana
Mislim pa, da je to vabilo a njihovi strani že kar nekaj let...
Moram reči, da so drugi Aeroklubi veliko bolj delovni. Sem poslal celjskemu aeroklubu eno staro fotko, pa so se mi lepo zahvalili zanjo.
Aeroklubu v Sarajevu pa sem poslal nekaj strani fotokopij iz ene knjižice o njihovi zgodovini, pa so mi lepo zahvalili.
Torej se da s pomočjo pozitivno mislečih marsikaj urediti....
Jaz vem, da so te fotografije bile posnete s strani Kraljevega Aerokluba Ljubljana, ker imam ene par teh fotografij v privatni lasti, kupljenih na bolšjaku. Na njih je na zadnji strani samo štampiljka Aerokluba, mislim pa, da sem z analizo zgradb ugotovil, da so bile posnete leta 1933. Vendar je od tega že daleč in se ne spomnim več podrobno te analize. Bom pa enkrat, ko bomo imeli zanesljiv server dodal to štampiljko, da se vidi, da si ne izmišljujem.
Na internetu fotk teh štampiljk ni na voljo...
pozdrav
Darko