gomulka014 napisal/-a: ↑19.08.2024, 19:08
Se opravičujem za (pre)dolgo besedilo.
Ni problema, sledi enako dolg odgovor.
Najprej velja opravičilo @Nejac če sem bil preoster. Sem popravil svoj odgovor. Je pa dejstvo da je bil tisti zapis provokacija. Ajde, pipa miru, ko bo pa zadnji kupejevc šel v omenjene železarne pa častim čevape...
Zdaj pa naprej.
Zgolj zaradi sedenja v polnem kupeju klasičnega potniškega vagona ali pa zaradi potovanja s polno zasedeno garnituro SŽ 813 pa dvomim, da je že kdo dobil povabilo k sodniku.
Morda res še ne. Ampak 17.2.2016 je bil baje sprejet
Zakon o varstvu pred diskriminacijo, ki ima vsaj dva zanimiva člena:
- V 8. čl. se kot obliko spolnega nadlegovanja razglaša vsaka obliko neželenega verbalnega, neverbalnega ali vedenja spolne narave, neželeno osvajanje ter tudi pohotni pogled.
- V 34. čl. je zapisano obrnjeno dokazno breme, ko morajo navadni državljani dokazovati, da niso diskriminirali ali pa spodbujali ter ne tisti, namesto, da bi dokaze predložil tisti, ki jih obtoži.
Kako oz. če se sploh to izvaja, ali je sploh bilo sprejeto, ne vem. Ampak je zdaj jasno, da stvari, ki jih pišem, niso iz trte zvite? Situacijo bodisi v kupejih bodisi na 813, ki bi pripeljala do tega, si lahko zamisli vsak sam. Ni treba tu na dolgo in široko.
Za preostali del zapisa @gomulka014 pa preprosto odgovor: Prosim, loči med retro-muzejskim-nostalgičnim in rednim prometom.
Saj ni težko. Glej, noben tebi in somišljenikom ne prepoveduje kupiti flote retro vagonov, jih poštrihati v vse možne zgodovinske barvne sheme in voziti retro vlakov naokoli v Fondazione FS stilu. @TheDarkSpirit bi zrihtal Meha za vleko, @Nejac pa vozil. Jaz pa na mikrofonu, če je treba, kot sem bil svoj čas na muzejcu. Čisto nič nimam proti takim vožnjam, še zelo dobrodošle bi bile zdaj, ko je muzejc v večnih loviščih. Ker je dejstvo, da se bodo take vožnje udeležili le tisti, ki si to res želijo. In ne bodo na njen račun pljuvali okrog, temveč v njej uživali. Čuda stvari se da narediti na to temo.
Ampak prosim, ne mešaj mi tega v redni promet. Kopalni vlak je že dve leti tarča kritik z vseh strani. SŽ pa ne naredijo NIČ, da bi se stvar popravila. Vse skupaj je že kar hudo žaljivo do slovenskih potnikov. Med letom se odrekajo železniške povezave za Koper, vozijo avtobusi, "ni tras", "prezasedeno". Poleti pa se pojavi tale kopalni vlak (ki bi kot veza dveh pomembnih mest moral voziti celo leto!) in spet se ustreže prvo Madžarom, da se vozi njihove vagone do Kopra. Domači potniki pa spet nastradajo: premajhna kapaciteta, brez osnovnega udobja, sedenje na tleh v Dls... Preberi prosim še enkrat, kakšno absolutno neumnost si napisal o tem. Poznaš zgodbo nesreče v Divači? Prenapolnjen vlak, poln prtljažni vagon ljudi, potem BUM, kje je bilo največ mrtvih? Kot da se iz zgodovine nismo naučili ničesar.
Poleg tega je spet na mestu vprašanje: komu je namenjena železnica v rednem prometu? Če je namenjena normalnim potnikom in če naj se preusmerja potnike iz avtobusov in avtov na vlake, potem se jim je treba prilagoditi. Konkretno: prilagoditi se je treba profilu potnika 21. stoletja. Tu potem ni več stvar mnenja posameznika, ampak dejstev. In odpadejo vse takšne zadeve kot so kupeji.
Vtis je, da mora imeti človek za neko običajno sodelovanje npr. na tem forumu ali pa na raznih fb straneh, "prava" stališča, usklajena s tistimi, ki jih nato presojajo. Sicer je hitro označen kot nor, bedast ipd. Posledično na tovrstnih straneh ne sodelujem ali pa res izjemno redko. K sreči pa so razni tuji spletni forumi, ki združujejo železniške navdušence, glede tega povsem drugačni ...
Tudi to ne drži. V veliki večini takih strani in forumov, tudi v tujini, se gre na sistem "včasih je bilo vse bolje". Tista "prava" stališča so ponavadi čisti nostalgizmi. Govorijo o neki "potovalni kulturi" in o "dušah vlakov", neumnosti da se človek zjoče od smeha. Berem tudi tuje forume, in odkar smo bili na nemškem forumu Drehscheibe Online moderni potniki, ki imamo radi sedenje "po avtobusno" na vlakih, označeni za
sociopate, je to zbudilo moj odziv sovraštva do kupejev in tega "Früher war alles besser" načina.
Tin€ napisal/-a: ↑19.08.2024, 18:16
Definitivno je klima potrebna, da je pa z zakonom potrebno v tem letu prepovedati uporabo železniških vozil brez klime in to v celotni Evropi, je pa zelo radikalna zahteva. V kolikor bi to tvojo zahtevo upoštevali, bi prišlo do zelo velikega števila naročil novih vozil, seveda če bi bili naročniki to sposobni sprovesti. Posledično temu, bi se železniška vozila enormno podražila.
Zato pa imamo evropska sredstva, taka in drugačna. Po celem Češkem, Poljskem vidiš oznake "sofinancirano iz tega/onega sklada". Nikjer nisem napisal v tem letu (ne vem od kje si to izvlekel), je pa treba določiti nek standard, da se ne pojavljajo pajaci tipa Flixtrain, ki bi za male pare potnike še v živinskih vagonih vozili.
Glej realno: koliko avtomobilov je v prodaji brez klime? Nobenega ni. Koliko je avtobusov brez klime s slovensko registracijo? Baje da je eden v Ljubljani, nek testni, ki so ga potem obdržali. Edino v železniškem prometu se še nekaj jajcarimo okrog klim. Kaj tu ni jasno? Ali je želja, da za ceno nostalgizma železnica propade, ker se ji bodo potniki izogibali? Potem to nismo več ljubitelji, ampak uničevalci.
Vtičnice, a jih sploh potrebuješ, će potuješ na enodnevni izlet, no kakšen dan (del dneva) se da preživeti tudi brez telefona ne pa stalno viseti na njem. Moj stari kitajec (4 leta star) še vedno zdrži pet dni brez polnitve, ne visim pa stalno na netu, dočim mojim sodelavcem pa novi "jabolčki" ne zdržijo niti pol dneva, zakaj?
Ne niti začenjat na ta način. Telefoni so tu, da jih uporabljamo. Eni več, drugi manj. So dejstvo in tega ne boš spremenil. In vtičnice so pač nuja. Bom rekel kot vedno: koledar odpret, pa letnico pogledat.
Kupeji, tu pa ti malce zamerim. Spremljal sem tvoj potopis na tvojem FB profilu iz Češke in tam si tudi ti namenoma poizkusil "srečo" z kupeji.
Verjetno bi moral zraven napisati, da v 75% primerov ni bilo izbire? Tako tudi tista o "alter egu" propade. Čehi imajo pomanjkanje vagonov, in se celo na EC vlakih pojavljajo stare gare s kupeji brez klime. In to ne s sedeži kot naši Bl, ampak klopmi za 8 potnikov (pa saj si videl na slikah). Bodo razrešili, ko bodo Comfortjeta spravili v promet, ampak situacija zdaj zgleda kar kritična na trenutke.
Samo dvakrat sem zares poskusil srečo, in obakrat pobegnil nazaj v vagon brez kupejev. Enkrat sem že na prvi postaji skasiral take pojave noter, ki si jih res ne želiš imeti.
610-101 napisal/-a: ↑19.08.2024, 20:28
jap tale hitachi rock je ko zmrzovalnik,glih prejšni teden sem se peljal z njim, pod nogami je pihalo katastrofalno
Ja, Rock zamrzuje noge če si zgoraj. Če si nad podvozji je nekoliko bolje. Blues pa je še hujši, piha izpod prtljažnih polic direktno v tistega, ki sedi ob oknu. Pa to vlak, ki ga imajo za neko oh in sploh tehnično revolucijo. Že mogoče trimodalec in hibrid, ampak robčki za nos so kar del osnovne opreme.