Vozni red 2025/26

Splošna debata okoli železnice oziroma kar ne paše pod ostale kategorije.
Odgovori
TGV Lyria
Strojevodja I
Strojevodja I
Kraj: Baška grapa

Re: Vozni red 2025/26

Odgovor Napisal/-a TGV Lyria »

Provokatorji si pač ne zaslužijo resnega odgovora. Sigurno jim fajn prihaja zdaj, ko bodo spet kupeji proti Reki.
Dobro, da se nista še na Harzer Schmalspurbahnen spravila.
Zadnjič spremenil TGV Lyria, dne 29.08.2025, 12:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Ljubitelj
Strojevodja I
Strojevodja I

Odgovor Napisal/-a Ljubitelj »

Gledam bso to pisarjenje o primernosti Stadlerja ali klasike in s čudim zagovornikom klasike. Kakor stojijo sedaj stvari na področju JŽI se zagovornike klasike odločno zavzemajo za počasnejši promet, saj je med voznimi časi klasike in EM garnitur občutna razlika (tako so mi vsaj poznavalci razločili zakaj vlak za Gradec 251 porabi kakih 13 minut manj iz CE v MB kot je po voznem redu), saj eni vozijo po najnižjih hitrostih za določen odsek, EM garniture, "lahki" vlaki pa po nekoliko višjih hitrostih. Dokler bo na področju JŽI takšna ureditev ni dvoma, da je potrebno iz prometa izločiti klasike (kolikor se da), zlasti v notranjem prometu.
Vso vprašanje se torej zreducira
Ali smo
za hitrejše vlake
ali za počasnejše

In pri tem klima nima nobenega vpliva. Sam se odločno nagibam k (hitrejšim) enoprostorskim garnituram in me ne poremami nobena klimatizirana počasna kalsika.
TGV Lyria
Strojevodja I
Strojevodja I

Ljubitelj napisal/-a: 29.08.2025, 9:21 Gledam bso to pisarjenje o primernosti Stadlerja ali klasike in s čudim zagovornikom klasike. Kakor stojijo sedaj stvari na področju JŽI se zagovornike klasike odločno zavzemajo za počasnejši promet, saj je med voznimi časi klasike in EM garnitur občutna razlika (tako so mi vsaj poznavalci razločili zakaj vlak za Gradec 251 porabi kakih 13 minut manj iz CE v MB kot je po voznem redu), saj eni vozijo po najnižjih hitrostih za določen odsek, EM garniture, "lahki" vlaki pa po nekoliko višjih hitrostih. Dokler bo na področju JŽI takšna ureditev ni dvoma, da je potrebno iz prometa izločiti klasike (kolikor se da), zlasti v notranjem prometu.
Vso vprašanje se torej zreducira
Ali smo
za hitrejše vlake
ali za počasnejše

In pri tem klima nima nobenega vpliva. Sam se odločno nagibam k (hitrejšim) enoprostorskim garnituram in me ne poremami nobena klimatizirana počasna kalsika.
Ja, notranji promet. Saj v notranjem ni nobene klasike več. Debata pa vseskozi teče o mednarodnem prometu, in tu ne mi ne ÖBB nimamo nobene garniture za dolge mednarodne linije. Railjet se namreč v tem primeru šteje za klasiko.
Problem je enostavno v tem, da smo Flirte preobremenili z vsemi možnimi notranjimi in kratkimi mednarodnimi povezavami in se je izkazalo, da obstoječa flota 19 komadov ne zadostuje za vse. Zato bo morala ena mednarodna linija, ki je že bila premeščena, zdaj stopiti korak nazaj. "Salomonska" odločitev, da se za njo porabi kompozicijo drugega mednarodnega vlaka, nas je vsaj teoretično obvarovala dveh do treh korakov nazaj. Pri dveh drugih povezavah so nas rešili Avstrijci, ki so se nas očitno usmilili in spet uvajajo EC vlake s svojimi vagoni.
Sicer pa drži vse kar si napisal (razen tisto o 251 kar je že zadnjič ovrgel @desiro). Tem huje, ker je klasika pri nas omejena na max 120 km/h ne glede na sestavo, tudi če so komplet vsi vagoni in mašina za 200. Ker se je te omejitve določalo glede na sposobnosti določenih lokomotiv (Moped) in ne glede na progo. Komot bi šlo 160 Pragersko - Maribor ali 140 Lesce - Žirovnica, ampak ne...
Uporabniški avatar
RitterVonGhega
Strojevodja I
Strojevodja I
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RitterVonGhega »

Novo vozni red

RJX 39 Wien Hbf-Villach Hbf -Ljubljana ( Wien ??:??-Jesenice 22:14/22:18-Ljubljana 23:18)
RJX 38 Ljubljana-Villach Hbf -Wien Hbf
(Ljubljana 05:42-Jesenice 06:43/06:49-Wien ??:??)
www.eurocitycard.blogspot.com novice in galerija..... :))
Re 4/4
Strojevodja I
Strojevodja I

Odgovor Napisal/-a Re 4/4 »

gomulka014 napisal/-a: 28.08.2025, 22:11
sraka1 napisal/-a: 28.08.2025, 18:35
TGV Lyria napisal/-a: 28.08.2025, 14:00 Eno je dobra klasika, drugo je Balkan klasika.
Opa, zdaj pa že obračaš ploščo.
O ja, še kako se bo obračala plošča. :D

Ko se bo čez kako leto znašel na vlaku za Reko, bo garantirano pristal v našem vagonu Bl in užival na odprtem oknu. Kot letos v kultnem spalniku na vlaku 1280. Kaj šele, če bo kak dan slučajno zmanjkalo štroma in bo po spletu okoliščin reško klasiko moral vleči regan, takrat bodo pa naši legendarni Bl sploh zakon. :D :D
In kaj je na koncu s tem narobe, če poskušaš na potovanju uživati čeprav ti prevozno sredstvo ni povšeči? Favšija, ker je eden redkih, ki je preiskusil skoraj celotno železnico v Evropi in vsaj nekaj razume? Morda bi bilo bolje da se razve kakšen protest so enkrat na SŽ vlaku zaradi nekvalitete uprizorili tujci.
Ima pa na koncu čisto prav, le da se temu reče gašenje požara. HŽ, MAV bodo s takšnim vagonom tiho (le zakaj do Nemčije obe družbi pošiljata precej drugačno kvaliteto*) , ÖBB pa te bo povprašal če mislite kaj investirati. Saj verjetno se ne ve, da že izločitev enega motorja na Flirtih, Avstrijci sprejmejo zgolj kot zasilno rešitev in ne kot redni promet.

Dajte osebne furstracije na privat. Iz ene skupine vam je že ušel.

*Zato ker bi se lahko z vlakci igrali le še doma.
sraka1
Strojevodja I
Strojevodja I

Odgovor Napisal/-a sraka1 »

Re 4/4 napisal/-a: 29.08.2025, 15:57
gomulka014 napisal/-a: 28.08.2025, 22:11
sraka1 napisal/-a: 28.08.2025, 18:35

Opa, zdaj pa že obračaš ploščo.
O ja, še kako se bo obračala plošča. :D

Ko se bo čez kako leto znašel na vlaku za Reko, bo garantirano pristal v našem vagonu Bl in užival na odprtem oknu. Kot letos v kultnem spalniku na vlaku 1280. Kaj šele, če bo kak dan slučajno zmanjkalo štroma in bo po spletu okoliščin reško klasiko moral vleči regan, takrat bodo pa naši legendarni Bl sploh zakon. :D :D
In kaj je na koncu s tem narobe, če poskušaš na potovanju uživati čeprav ti prevozno sredstvo ni povšeči? Favšija, ker je eden redkih, ki je preiskusil skoraj celotno železnico v Evropi in vsaj nekaj razume? Morda bi bilo bolje da se razve kakšen protest so enkrat na SŽ vlaku zaradi nekvalitete uprizorili tujci.
Ima pa na koncu čisto prav, le da se temu reče gašenje požara. HŽ, MAV bodo s takšnim vagonom tiho (le zakaj do Nemčije obe družbi pošiljata precej drugačno kvaliteto*) , ÖBB pa te bo povprašal če mislite kaj investirati. Saj verjetno se ne ve, da že izločitev enega motorja na Flirtih, Avstrijci sprejmejo zgolj kot zasilno rešitev in ne kot redni promet.

Dajte osebne furstracije na privat. Iz ene skupine vam je že ušel.

*Zato ker bi se lahko z vlakci igrali le še doma.
Ne razumeš. Če nimajo osnovnih sredstev, ki bi omogočala ponujanje dostojne storitve, potem je bolje, da storitve ni. Bomo šli v Reko z avtobusom. Ne pa z vagoni, na katerih se še vidi obris krilatega kolesa in rdeče zvezde...

Bolj on-topic: kdaj bo uradno, če pride RJ v LJ? Konec septembra, začetek oktobra? Ali so kake informacije uradno dostopne pred samo objavo voznega reda?
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Kraj: Dolenjska

Odgovor Napisal/-a mkx »

sraka1 napisal/-a: 31.08.2025, 10:07 Če nimajo osnovnih sredstev, ki bi omogočala ponujanje dostojne storitve, potem je bolje, da storitve ni.

Po svoje imaš prav.

Problem je samo v tem, da je definicija "dostojne storitve" do neke mere subjektivna, do neke mere pa pogojevana skozi dinamiko družbe. Ampak vedno imaš neko množico ljudi, ki imajo drugačno mnenje kot večina. In res bi bilo škoda, da nečesa (recimo vlaka ba Reko) ne bi bilo samo zato, ker ni povšeči večini (ali pa celo glasni manjšini, ki pa v svojem "vreščanju" ne zastopajo večinskega mnenja). Konec koncev smo v družbi ponudbe/povoraševanja in tudi SŽ PP zna hitro kaj spremeniti/ukiniti, če ni tisto vsaj približno rentabilno.

In argument, da subvencioniranja storitve, ki je "pod kritiko", sploh ne bi smelo biti, ni legitimen argument. Ker potem nizkocenovni letalski prevozniki ne bi smeli obstajati (ja, moje osebno mnenje je, da je njihova storitev "pod kritiko").
LP, Metod
TGV Lyria
Strojevodja I
Strojevodja I

sraka1 napisal/-a: 31.08.2025, 10:07 Bolj on-topic: kdaj bo uradno, če pride RJ v LJ? Konec septembra, začetek oktobra? Ali so kake informacije uradno dostopne pred samo objavo voznega reda?
Vozni red za Koralmbahn bo predstavljen 16.9.
Je pa stvar vse bolj resna, nazadnje sem zasledil, da so slovenski predstavniki že bili v Avstriji na testih z RJ in 1216 kot izključno vlečno mašino. Zna biti, da so papirji že na AŽP. Bomo videli, lahko zelo realno upamo da bo, po vsem doslej znanem.
sraka1 napisal/-a: 31.08.2025, 10:07Ne razumeš. Če nimajo osnovnih sredstev, ki bi omogočala ponujanje dostojne storitve, potem je bolje, da storitve ni. Bomo šli v Reko z avtobusom. Ne pa z vagoni, na katerih se še vidi obris krilatega kolesa in rdeče zvezde...
No, zdaj razumeš, zakaj je treba kupiti nove vagone in da nismo zaradi tega čisto nič zaostali? Pa tudi garniture bodo v naslednji rundi. So SŽPP potrdili na Facebooku. Tako namenske IC kot RG garniture.
Saj po eni strani bi ti ploskal za tole, ampak po drugi strani pa - avtobus? Nee, ne in ne, ta pa res ni alternativa. Sploh glede na to, kaj vozi po Sloveniji v medkrajevnem prometu, tudi hitre linije do Ljubljane. Iveco Crossway, MB Intouro (novi) in MAN Lion's Intercity - vse je isto milo rečeno sranje. Normalno velik človek se še usesti ne more. Ok, to da prideš po avtocesti razmeroma hitro, je edina prednost. Vse ostalo je pa res bog pomagaj. Daleč so časi, ko smo se vozili v Ljubljano z Udinese Calcio. Reka poleti z avtobusom pa... No, že zaradi prtljage morajo kaj višjega poslati. Ampak na cestah je kaos (sploh ker do Reke ni avtoceste), pridobiš ne čisto nič niti v smislu udobja, pa še šoferjeve muhe moraš prenašati. So taki in drugačni. Ukinitev ni rešitev, žal.
Naj ti namignem, PKP ostaja tudi prihodnjo sezono, je pa res da bo nabito poln, tako kot letos. Če se naši ne potrudijo s sestavo, se lahko vsaj tja nekako vrineš. Ampak itak bodo morali biti HŽ vagoni zraven, ker se sicer ne bo izšlo z izmenjavo kilometrov. Niso ravno ultra perle, ampak boljši od večine naših so pa že. Sicer je pa dobro vprašanje, kje je naših 12 klimašev, včeraj so bili aktivni samo trije (plus restavracija).
mkx napisal/-a: 31.08.2025, 10:42 In argument, da subvencioniranja storitve, ki je "pod kritiko", sploh ne bi smelo biti, ni legitimen argument. Ker potem nizkocenovni letalski prevozniki ne bi smeli obstajati (ja, moje osebno mnenje je, da je njihova storitev "pod kritiko").
Uff, saj zdaj si čisto zadel v to, da subvencioniranja nizkocenovnikov (LCC) pod nobenim pogojem ne bi smelo biti. Si prebral zadnje študije o razmerju med cenami letalskega in železniškega prevoza? Železniški prevozniki morajo plačevati trase, vleko, osebje v tujini v primeru mednarodnega prometa, medtem ko LCC ne plačujejo tako rekoč nič! Še več, letališča njim plačujejo, da pridejo. Kako naj bi torej dosegli ravnovesje cen v korist čistejšega načina prevoza, če LCC tako rekoč ni mogoče dodatno obdavčiti, ker se takoj oni Irec začne repenčiti in izsiljevati zdaj ene, zdaj druge? S Španci gre že dolgo na nož, ker se mu ne pustijo, nekaj baz in destinacij je zaprl že zaradi tega, ker so od njega zahtevali parkiranje letal na "avio mostove", ampak on se že ne bo uklonil njihovim pravilom, kajne? Stalno ima na tapeti Evropsko komisijo, naj prepove stavke kontrolorjev (!!!), pa letalske regulatorje, da mu že enkrat dovolijo namestiti "stojišča" v letala in plačljive WCje. Nazadnje se je spravil na Avstrijce, ki so že tako okoljsko občutljivi, naj ukinejo davke in takse v letalskem prometu. Kako naj bo torej vlak cenejši, če se letalskih taks ne sme zvišati, ker imaš takoj za vratom O'Learyja in njegov Ryanair, in ker so od njega odvisna preživetja manjših letališč? Začaran krog in narobe svet, in vse to bi zahtevalo sistemsko rešitev v korist železnic, ne pa zamaški na plastenkah.
Ampak če se ne motim, sem v tem primeru jaz "vreščeča manjšina", ker večina se pa še vedno vozi z njimi. Ja, le zakaj...
Uporabniški avatar
gomulka014
Strojevodja I
Strojevodja I
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a gomulka014 »

TGV Lyria napisal/-a: 31.08.2025, 13:04 - avtobus? Nee, ne in ne, ta pa res ni alternativa. Sploh glede na to, kaj vozi po Sloveniji v medkrajevnem prometu, tudi hitre linije do Ljubljane. Iveco Crossway, MB Intouro (novi) in MAN Lion's Intercity - vse je isto milo rečeno sranje. Normalno velik človek se še usesti ne more. Ok, to da prideš po avtocesti razmeroma hitro, je edina prednost. Vse ostalo je pa res bog pomagaj. Daleč so časi, ko smo se vozili v Ljubljano z Udinese Calcio. Reka poleti z avtobusom pa... No, že zaradi prtljage morajo kaj višjega poslati. Ampak na cestah je kaos (sploh ker do Reke ni avtoceste), pridobiš ne čisto nič niti v smislu udobja, pa še šoferjeve muhe moraš prenašati. So taki in drugačni.
Šele okrog poldneva sem izvedel, da se bo danes mal pred 19h pričela odvijati prava predstava na koprski progi. Ker ne vem, kakšno je stanje z grafiti, sem se namesto za fotografiranje odločil za vožnjo. Tako da moram brez avta nekako priti v Koper. Na voljo sem imel en (!) vlak, in sicer v sestavi neudobne garniture priznanega proizvajalca, ki stoji pri vsaki hruški, in pa množico hitrih avtobusnih povezav z odhodi praktično vsako uro.

Jasno, da sem se odločil za avtobus; prav zdaj se vozim proti Kopru. Linija je cca. 90 % zasedna, sedež ni nič posebnega, a neprimerno udobnejši kot na štadlerju, cena z IJPP vozovnico pa povsem enaka kot pri vlaku. Že malenkost, da je vozovnico po isti ceni možno kupiti pri vozniku ob vstopu na bus, je prednost za potnika. Sicer pa je za volanom povsem korekten in ustrežljiv uslužbenec Arrive. Pavšalne trditve o šoferjevih muhah so povsem v stilu tistega, ki je to napisal ...Tako da čas potovanja nikakor ni edina prednost. Je pa pomenljiva, čas vožnje do Kopra je 1 ura in 20 minut, ko sodobna garnitura, če je vse po sreči, nekako uvaža v Postojno.

Ne želim povedati, da je vlak nujno slab. Na nekaterih (pri nas maloštevilnih, žal) relacijah je vlak v časovni prednosti, ponekod dejansko nudijo visoko stopnjo udobja, prav lahko pride tudi zaradi prevoza koles, nočnih spalnih vagonov ipd. Ampak trditi, kako "avtobus pa res ni alternativa", je spet povsem v stilu tistega, ki ima vedno prav. Je v večini primerov povsem spodobno prevozno sredstvo. Ponekod (vem za Poljsko, da je tako) obstajajo tudi društva ljubiteljev avtobusov ...

Ampak ja, zame je tole sedaj v Koper zgolj (povsem korekten) prevoz, nazaj v Lj bo pa 3 ure in pol užitkov na najpočasnejšem vlaku med Kp in Lj verjetno kdajkoli, danes v še prav posebni pojavni obliki. :-)

Re 4/4 napisal/-a: 31.08.2025, 13:04 Dajte osebne furstracije na privat. Iz ene skupine vam je že ušel.
Tam nam vsaj ni več treba brati, kdaj si ga bo kdo metal in komu bo ob čem prihajalo. Kot bo zdaj verjetno sledilo zame, ko se bo razvedelo, zakaj grem v Koper. Vse te izjave kažejo na frustracije tistega, ki jih zapiše.
TGV Lyria
Strojevodja I
Strojevodja I

Sem sicer rekel da ne bom odgovarjal, ampak na tole o busih pa preprosto moram. Ker moje trditve niso pavšalne trditve, ampak 8 let izkušenj z avtobusnimi prevozi med Novo Gorico in Ljubljano. Sicer to sega v leta 2010 - 2018 ter nekaj malega iz preteklih dveh let za primerjavo, ampak vseeno.
Praviš, da si dobil udoben avtobus. Super, sem vesel. Morda pa Arriva vendarle več vlaga v linijo za Koper, kot Nomago v hitro linijo NG - LJ? Je Nomago res od konca mojih rednih voženj postal tako poden firma? Ker ko je bil še Avrigo, smo dobivali spodobne buse. Meni kot nekoliko bolj visokoraslemu je sicer vedno manjkalo prostora za noge, ki ga je na priznanih švicarskih garniturah ogromno. Zato se z busi ne morem spoprijateljiti, ter še iz enega razloga, o katerem bom kasneje. Tudi ko je Avrigo postal Nomago, ko so prihajale te enotne vozovnice, smo še vedno dobivali dobre zadeve. Zadnji 2 leti pa sem nekajkrat šel s "hitro linijo". Saj super, 1h20 tudi iz NG do Ljubljane, približno. Ampak avtobusi pa totalne kante, zgoraj naštetih znamk in tipov. Grem že raje do Postojne z avtom in tam na vlak, če se mi ne ravno mudi in če hočem prihraniti za parkirnino v Ljubljani. Sem torej vesel, da Arriva bolje skrbi za koprsko linijo, ne nazadnje mora verjetno prevoziti kar precej ljudi z morja še danes, ki imajo najbrž ogromno prtljage, pa dajo kaj višjega z večjimi prtljažniki. Nomago, minus zate! Hkrati pa plus za SŽ, ki ponavadi za nadomestne prevoze najame kar zelo dobre avtobuse, vsaj včeraj med Ljubljano in Logatcem smo imeli kar lepo Setro.
Korekten in ustrežljiv uslužbenec Arrive? Super. Vesel x2. Taki bi morali biti vsi. Ampak spustil si moj stavek: so takšni in drugačni. In to ni pavšalna trditev. Si doživel dirkača, ki je norel od postaje do postaje, da je lahko potem daljšal postanek in pokadil še kakšno cigareto več? Ne? Jaz sem ga. Cel avtobus je odkimaval z glavami, ko je on vozil. Reci si mu pa itak ni upal nihče nič. K sreči je že v penziji. Si doživel voznika, ki sredi poletja ni vklopil klime, ker to njemu "ni pasalo", čeprav se je cel avtobus dušil v vročini? (Pazi, tu ni odpiranja oken kot na vlaku!) Ne? Jaz sem ga. Pri bivši Veolii, zdaj Arrivi. No, oni linije med NG in LJ ne vozijo več. Pa še par takih "kerlcev" je bilo. Zato torej "šoferjeve muhe". So bili pa seveda tudi pravi gospodje, ne nazadnje nas je vozil tudi še aktualni šofer nogometnega kluba Udinese.
In tretjič: čas vožnje. Super, 1h20, če je vse ok, in danes se ti je izšlo. Vesel x3. Ampak še dva dni nazaj je bila primorska avtocesta zatrpana do totalke. Namesto 1h20 je vozni čas kar naenkrat lahko 2-3h. Poletni zastoji so ti verjetno znani, ne nazadnje se ravno v zadnjih dneh dogaja nekakšen upor voznikov, ki hočejo vračilo denarja za vinjeto. Sicer sem zelo za pravilo, da bi lahko "reševalni pas" uporabljali tudi avtobusi na rednih progah vsaj do prvega izvoza, da ne bi preveč zamujali. Pomaga pa tudi to ne preveč, ker je ponavadi v takem primeru zatrpana tudi vzporedna glavna cesta. Tako da ta čas vožnje zna sploh poleti biti zelo relativen. In govorimo o Reki, ne Kopru. Do Reke ni avtoceste, temveč se od Postojne do meje vije ovinkasta glavna cesta, v poletnih mesecih spet polna turističnega prometa in počaaaaaasna. Nisem prepričan, da takrat avtobus sploh kaj bistveno pridobi proti vlaku.
Potem sta pa tu še dve težavi. Na avtobusu nimaš možnosti svobodno vstati in se sprehoditi, počutiš se utesnjen, če ni ravno Udinese Calcio. Nimaš WC-ja. Saj morda za 1h20 to ni tak problem, ampak kaj pa če se vožnja iz zgornjih razlogov zavleče? Ali pa recimo 2+ uri do Reke, še po ovinkih zraven? Takrat kakšno dobro uro pred odhodom praktično ne smeš piti ničesar, ker če te pritisne sredi vožnje, si oplel. Razen če je kak Flix, ampak tudi tam uradno WC sicer je, bereš pa dolge pritožbe potnikov, ki jim voznik WCja ni pustil uporabljati. (Pa smo spet pri šoferskih muhah...) Poleg tega obstaja kar dosti ljudi, ki jim na avtobusu dela slabo. Krajšo vožnjo, sploh po avtocesti, še dajo skozi, daljšo (in zraven še ovinkasto) pa ne. To je sicer bolj argument za @sraka1, da se vlaka na noben način ne sme ukiniti, ne glede v kakšni obliki vozi.
Mislim, da je bil dovolj dolg spis, zakaj avtobus zame ni alternativa, ne glede na čas vožnje od NG do Ljubljane. In da vsekakor ni alternativa vlaku, da bi ga kar tako izpod palca ukinili. Vlak pač mora biti, in pika. Kaj bodo sčarali iz tega Rečana, bomo pa videli...

p.s. Nikjer nisem zapisal, da bi avtobus morali ukiniti. Da ne bo nesporazumov. Je pa že tako, da v razvitejših državah avtobus načeloma služi kot podpora oz. dopolnilo vlaku za doseganje krajev brez železnice, in ne zamenjava (npr. Švica, Avstrija). Pri nas žal zaradi voznih časov še ni mogoče. Morda pa enkrat bo.
sraka1
Strojevodja I
Strojevodja I

Odgovor Napisal/-a sraka1 »

TGV Lyria napisal/-a: 31.08.2025, 18:42 Sem sicer rekel da ne bom odgovarjal, ampak na tole o busih pa preprosto moram. Ker moje trditve niso pavšalne trditve, ampak 8 let izkušenj z avtobusnimi prevozi med Novo Gorico in Ljubljano. Sicer to sega v leta 2010 - 2018 ter nekaj malega iz preteklih dveh let za primerjavo, ampak vseeno.
Praviš, da si dobil udoben avtobus. Super, sem vesel. Morda pa Arriva vendarle več vlaga v linijo za Koper, kot Nomago v hitro linijo NG - LJ? Je Nomago res od konca mojih rednih voženj postal tako poden firma? Ker ko je bil še Avrigo, smo dobivali spodobne buse. Meni kot nekoliko bolj visokoraslemu je sicer vedno manjkalo prostora za noge, ki ga je na priznanih švicarskih garniturah ogromno. Zato se z busi ne morem spoprijateljiti, ter še iz enega razloga, o katerem bom kasneje. Tudi ko je Avrigo postal Nomago, ko so prihajale te enotne vozovnice, smo še vedno dobivali dobre zadeve. Zadnji 2 leti pa sem nekajkrat šel s "hitro linijo". Saj super, 1h20 tudi iz NG do Ljubljane, približno. Ampak avtobusi pa totalne kante, zgoraj naštetih znamk in tipov. Grem že raje do Postojne z avtom in tam na vlak, če se mi ne ravno mudi in če hočem prihraniti za parkirnino v Ljubljani. Sem torej vesel, da Arriva bolje skrbi za koprsko linijo, ne nazadnje mora verjetno prevoziti kar precej ljudi z morja še danes, ki imajo najbrž ogromno prtljage, pa dajo kaj višjega z večjimi prtljažniki. Nomago, minus zate! Hkrati pa plus za SŽ, ki ponavadi za nadomestne prevoze najame kar zelo dobre avtobuse, vsaj včeraj med Ljubljano in Logatcem smo imeli kar lepo Setro.
Korekten in ustrežljiv uslužbenec Arrive? Super. Vesel x2. Taki bi morali biti vsi. Ampak spustil si moj stavek: so takšni in drugačni. In to ni pavšalna trditev. Si doživel dirkača, ki je norel od postaje do postaje, da je lahko potem daljšal postanek in pokadil še kakšno cigareto več? Ne? Jaz sem ga. Cel avtobus je odkimaval z glavami, ko je on vozil. Reci si mu pa itak ni upal nihče nič. K sreči je že v penziji. Si doživel voznika, ki sredi poletja ni vklopil klime, ker to njemu "ni pasalo", čeprav se je cel avtobus dušil v vročini? (Pazi, tu ni odpiranja oken kot na vlaku!) Ne? Jaz sem ga. Pri bivši Veolii, zdaj Arrivi. No, oni linije med NG in LJ ne vozijo več. Pa še par takih "kerlcev" je bilo. Zato torej "šoferjeve muhe". So bili pa seveda tudi pravi gospodje, ne nazadnje nas je vozil tudi še aktualni šofer nogometnega kluba Udinese.
In tretjič: čas vožnje. Super, 1h20, če je vse ok, in danes se ti je izšlo. Vesel x3. Ampak še dva dni nazaj je bila primorska avtocesta zatrpana do totalke. Namesto 1h20 je vozni čas kar naenkrat lahko 2-3h. Poletni zastoji so ti verjetno znani, ne nazadnje se ravno v zadnjih dneh dogaja nekakšen upor voznikov, ki hočejo vračilo denarja za vinjeto. Sicer sem zelo za pravilo, da bi lahko "reševalni pas" uporabljali tudi avtobusi na rednih progah vsaj do prvega izvoza, da ne bi preveč zamujali. Pomaga pa tudi to ne preveč, ker je ponavadi v takem primeru zatrpana tudi vzporedna glavna cesta. Tako da ta čas vožnje zna sploh poleti biti zelo relativen. In govorimo o Reki, ne Kopru. Do Reke ni avtoceste, temveč se od Postojne do meje vije ovinkasta glavna cesta, v poletnih mesecih spet polna turističnega prometa in počaaaaaasna. Nisem prepričan, da takrat avtobus sploh kaj bistveno pridobi proti vlaku.
Potem sta pa tu še dve težavi. Na avtobusu nimaš možnosti svobodno vstati in se sprehoditi, počutiš se utesnjen, če ni ravno Udinese Calcio. Nimaš WC-ja. Saj morda za 1h20 to ni tak problem, ampak kaj pa če se vožnja iz zgornjih razlogov zavleče? Ali pa recimo 2+ uri do Reke, še po ovinkih zraven? Takrat kakšno dobro uro pred odhodom praktično ne smeš piti ničesar, ker če te pritisne sredi vožnje, si oplel. Razen če je kak Flix, ampak tudi tam uradno WC sicer je, bereš pa dolge pritožbe potnikov, ki jim voznik WCja ni pustil uporabljati. (Pa smo spet pri šoferskih muhah...) Poleg tega obstaja kar dosti ljudi, ki jim na avtobusu dela slabo. Krajšo vožnjo, sploh po avtocesti, še dajo skozi, daljšo (in zraven še ovinkasto) pa ne. To je sicer bolj argument za @sraka1, da se vlaka na noben način ne sme ukiniti, ne glede v kakšni obliki vozi.
Mislim, da je bil dovolj dolg spis, zakaj avtobus zame ni alternativa, ne glede na čas vožnje od NG do Ljubljane. In da vsekakor ni alternativa vlaku, da bi ga kar tako izpod palca ukinili. Vlak pač mora biti, in pika. Kaj bodo sčarali iz tega Rečana, bomo pa videli...

p.s. Nikjer nisem zapisal, da bi avtobus morali ukiniti. Da ne bo nesporazumov. Je pa že tako, da v razvitejših državah avtobus načeloma služi kot podpora oz. dopolnilo vlaku za doseganje krajev brez železnice, in ne zamenjava (npr. Švica, Avstrija). Pri nas žal zaradi voznih časov še ni mogoče. Morda pa enkrat bo.
Vse to je lepo in prav, a vse to velja le ob predpostavki, da so vagoni vsaj količkaj spodobni. Dejstvo pa je, da so obstoječi vagoni le marginalno boljši od tretjega razreda v Indiji ali Bangladešu, kar pomeni, da so busi povečini skorajda svetlobna leta pred njimi...
TGV Lyria
Strojevodja I
Strojevodja I

sraka1 napisal/-a: 31.08.2025, 20:12 Vse to je lepo in prav, a vse to velja le ob predpostavki, da so vagoni vsaj količkaj spodobni. Dejstvo pa je, da so obstoječi vagoni le marginalno boljši od tretjega razreda v Indiji ali Bangladešu, kar pomeni, da so busi povečini skorajda svetlobna leta pred njimi...
No, prosim. Pretiravati ti pa res ni treba. In to rečem jaz ki jih sicer ne maram. Ampak primerjati z Indijo oz. Bangladešem in to z njihovim 3. razredom, je pa že kar malo hudo neokusno. Začenši s čistočo in urejenostjo. Tehnično pa so tudi kar konkretno boljši od madžarskih na Retro Istria, ali pa od poljskih TLK vagonov, ki imajo vsi po vrsti stiskaške kupeje s po 8 sedeži ali celo klopmi za 8 ter stare podstavne vozičke z zavornimi coklami.
andro43
Strojevodja I
Strojevodja I

Odgovor Napisal/-a andro43 »

TGV Lyria napisal/-a: 31.08.2025, 13:04 Uff, saj zdaj si čisto zadel v to, da subvencioniranja nizkocenovnikov (LCC) pod nobenim pogojem ne bi smelo biti. Si prebral zadnje študije o razmerju med cenami letalskega in železniškega prevoza? Železniški prevozniki morajo plačevati trase, vleko, osebje v tujini v primeru mednarodnega prometa, medtem ko LCC ne plačujejo tako rekoč nič!
Pa smo spet pri tem. Dokler EU ne bo konkretno posegla na železnice v smislu karseda enotnega omrežja in brez zaj*** v smislu TI/SNCF ipd. bo problem. Nizkocenovci so realno gledano absolutno prepoceni (povratna karta v London za 40 € je nesorazmerno poceni glede na okoljski odtis) in spet lahko samo EU pritisne nanje in uvede razne dajatve (obdavčitev goriva; prepoved letov, glede na razdaljo oziroma možnost konkurenčnega prevoza - mislim, da imajo to Francozi). Ker to, da vsak dela nekaj po svoje, nekje rabiš push-pull garnituro, drugje rabiš vagone itd., to pač ne gre. Pač Slovenija je majhna in se je treba prilagajati levo in desno, da bomo kaj naredili, ampak veliki se ne želijo prilagajati in jih bo treba v to prisiliti. Upam da, ko oz. če do tega pride, da se bomo pri nas prilagodili hitro, ne tako kot z raznimi predpisi, kjer ne dosegamo EN standardov (npr. hitrosti).

Sicer je pa tudi Ryanair čisto ok za tam lete do 2 ali 3 ure, kar je 90 % Evrope. Podobno kot Stadler (pa ne primerjam prostora na voljo). Za kaj več pa... kot je napisal nekdo, na FB se SŽ že postavljajo, da prihajajo udobnejše daljšeprogaške garniture.
andro43
Strojevodja I
Strojevodja I

Odgovor Napisal/-a andro43 »

Sicer pa veliko pove geslo, s katerim so na HŽPP oznanili nove povezave s Flirti v Zagreb:
Nismo najbrži, ali povezujemo.
#-o
Re 4/4
Strojevodja I
Strojevodja I

Odgovor Napisal/-a Re 4/4 »

Ja spet smo pri problemu. Zakaj? Ker je železnica najbolj kompleksna oblika prevoza, EU pa bi na silo ustvarila konkurenčni trg, znižala cene, ter ustvarila konkurenco letalskemu prometu, brez kakršnegakoli razumevanja kaj železnica v vsaki državi sploh je. Za smetano na torti pa hkrati dodaja śe neživljenske predpise.

EU ne more še bolj konkretno poseči v železnico, saj jo je že lahko kolikor se je dalo, vse ostalo je pa prvo na nacionalni ravni, ki pa je prilagojeno lokalnim značilnostim. Z drugimi besedami, v državi imaš samo prosti trg in/ali subvencionirani trg, ki pa je še bolj razdeljen od povezovanja regij/dežel pa vse do občinske ravni. Vse to pa prevoznikom pogojuje kaj bodo kupovale, saj naročniki ali trg zahtevajo določeno obliko vlaka in opreme. Sploh ne moreš enačiti že Slovenije s Poljsko. Za Slovenijo v notranjem promeru redne klasike ne pridejo v upoštev iz vidika stroškov (ne lokalne, ne za regionalne vlake), rednih potnikov za proge za visoke hitrosti v notranjem prometu pa sploh ni, medtem ko na Poljskem je včasih 8 vagonov premalo. Da ne govorim o tem, ali je pri njih potreba po sprinterjih ali pa večih postankih. Če imaš pa sprinterja, je pa danes praviloma klasika manj primerna.
Mednarodni prevoz se pa praktično ne more subvencionirati, ker je odzadaj problem kdo in na kakšen način, saj ne sme priti do diskriminacije, češ RGJ pa ne more dobiti ničesar, ker večino vlakov vozi na odprtem trgu, rad pa bi imel tudi mednarodno subvencijo. Praktično je tako na koncu večina le podaljšek notranjega prometa ali izmenjave preko državnih prevoznikov, ki pa po vrhu imajo še odzadaj lokalpatriotizem nakupov, sploh v državah kjer je železniška industrija precej močna. Kot omenjeno sta tu glavna TI in SNCF, ter še SBB, DB, PKP in Renfe. Vsi ti so popolnoma nekompatibilni.

Glede predpisov si je EU zarila nož v hrbet že s tem, da so lahko odstopanja oziroma so dovoljene odprte točke, v kar pa so jo prisilile zakonitosti trgov in prevoza kot takega. Zmotno je misliti, če boš kaznoval zaradi prenizkih hitrosti da se bo kaj naredilo. Poglej si Rail Baltico, saj baltske države komaj spraskajo dovolj denarja, gradi se še nič, pa je stvar že dolgo znana. Vprašnje tudi ostaja, kaj konkretno bodo prebivalci v teh državah imeli od te proge? Lahko bodo šli le v smeri Varšave na koliko? Dve uri. Tu je ta problem, železnica je celostno omrežje države, letalstvo pa je A->B in nič drugega. Švica ne bi bila Švica, če ne bi vlagala v celotno omrežje.
Zahteve TSI in ETCS se vsakih nekaj let zaostrujejo in tako prevoznike in države konkretno udarja po žepu, kar konkurenčnost železnice zgolj poslabšuje. Ali mora RyanAir vsakih nekaj let dvigniti stopnjo Bl ETCS? Letalo je že desetletja standardno, medtem ko EU (še) ne želi da bi železnica postala enaka. Torej končna verzija in naj okoli tega trg razvija rešitve.

Železnica ima zaradi razdrobljenosti po državah že problem postaviti enotno platformo za nakup vozovnic, ne pričakovati da bo pri enotnosti prevoza kaj bolje. EU trenutno dela le v smeri kako dobiti odškodnino pri prevozu z več prevozniki. Pa še tu se bodo otepali odgovornosti. EU dela kar je najlažje, kompleksne probleme pa ne zna narediti. Nova proga Lyon - Torino je spet na začetku. Nihče ni pripravljen plačati za njo. Še pri uvedbi DAC spenjače je sedaj naletela nepričakovan upor. Enako je z dvigom stopnje ETCS, kjer sicer nova direktorica agencije objublja da Bl 4.0 verjetno ne bo. V glavnem, nčesar znanega za prevoznike, ne standard, ne financiranje, vse to ni zastonj niti za države, le datum uvedbe in kako je vse krasno pri pomanjkanju resnih testiranj zna spisati EU. Imata letalstvo in avtobus enake težave?

Nizka hitrost je torej zadnji problem. :wink:
Odgovori